Hoofdcontent

Cursus valpreventie gefinancierd vanuit Heel Steenbergen Actief

Steenbergen, 29 september 2023

Gezondheid en veiligheid zijn voor inwoners belangrijk. Minder vallen hoort daar ook bij. Om daarbij te helpen, is er een cursus valpreventie. Een oud-deelnemer en de cursusgevers vertellen er graag meer over.

 

Cursusgevers

Wat is valpreventie?

Valpreventie is het voorkomen van valincidenten, of het verminderen van het valrisico. Valpreventie heeft als doel, om het aantal valongevallen te verminderen of te voorkomen.

 

Waarom zijn jullie deze cursus gestart?

Jaarlijks belanden 105.000 ouderen (65+) op de spoedeisende hulp. Met name de laatste jaren heeft valpreventie een enorme vlucht genomen. Door de toenemende vergrijzing en het feit dat kwetsbare ouderen steeds langer thuis blijven wonen, is er steeds meer aandacht gekomen voor valpreventie c.q. valtraining.

 

Hoe is het verlopen? Naar verwachting?

Vanaf het begin in 2015 (en met twee jaren ertussenuit door corona), hebben we tot nu toe negen groepen met gemiddeld acht deelnemers gehad. Elke keer is het weer een uitdaging, om de lesstof en oefeningen op de groep af te stemmen. We passen de lessen aan, aan het niveau en behoefte van de groep. Dit maakt het voor de deelnemers en voor ons afwisselend. Tot nu toe, hebben we boven verwachting de cursussen gedraaid. Vaak merken we dat mensen na de cursus zelfverzekerder zijn en letterlijk steviger op eigen benen staan.

 

Wat waren de eerste reacties? 

Naar aanleiding van de evaluatieformulieren waren deze goed. Deelnemers zijn vaak enthousiast en geven aan dat ze duidelijke praktische tips en vaardigheden leren.

 

Komt er een vervolg? En zo ja, hoe kan men meedoen? 

Zeker, wij willen in dit najaar weer starten met de volgende cursus. Opgeven kan bij Fysio Piessens, Kromme Elleboog 19, 4651 BG Steenbergen, tel: 0167 - 56 75 21

 

Deelnemer

Waarom heb je deelgenomen aan deze cursus? 

Ik heb deelgenomen, omdat ik graag mijn stabiliteit wilde verbeteren om daardoor beter te gaan lopen. Ook wilde ik weer meer gaan wandelen.

 

Hoe heb je de cursus gevonden?

Ik zit bij de KBO Steenbergen en in samenwerking met de buurtsportcoaches van Heel Steenbergen Fit en fysio Piessens was er een presentatie over valpreventie. Hierbij kregen we informatie over de oorzaken en gevolgen van vallen en wat we konden doen om het risico op vallen te verkleinen. Daar werd dus ook aangegeven dat er een cursus valpreventie mogelijk is. Vanuit het Preventieakkoord van de gemeente Steenbergen is de cursus gefinancierd, waardoor de cursus gegeven kon worden. Ik stond op de wachtlijst en werd gebeld dat de cursus zou gaan starten. Ik twijfelde geen moment en wilde gelijk deelnemen.

 

Hoe heb je de cursus ervaren? 

Ik vond het een hele goede cursus. Ik heb veel dingen geleerd, maar ook veel dingen kunnen ervaren. De cursus begon met een informatief deel, waarna we actief aan de slag gingen met verschillende oefeningen. Dit vond ik dan ook het leukste! Ik kon ervaren hoe mijn fysieke gesteldheid was en dat ik meer dingen kon, dan ik dacht. Verder vond ik het ook goed dat er andere disciplines worden betrokken bij de cursus. Zo hebben we ook uitleg gekregen van een apotheker en een diëtiste.

 

Wat neem je van de cursus mee in het dagelijks leven?

We kregen een mooie map met oefeningen mee om thuis uit te voeren. Deze oefeningen doe ik nog steeds en daardoor merk ik dat ik vorderingen maak. Zo gaat bijvoorbeeld het traplopen een stuk beter en kan ik bijna het gehele stuk zonder leuning lopen. Daarnaast neem ik vooral mee dat ik meer kan, dan ik denk. Dus ik stel mijzelf doelen en mijn wens is dan ook om weer te kunnen fietsen.

 

Kun je de cursus anderen aanbevelen en waarom? 

Ik kan de cursus zeker aanbevelen. Je leert er veel van en krijgt meer vertrouwen in jezelf en je kunnen!

Cursus valpreventie gefinancierd vanuit Heel Steenbergen Actief

Steenbergen, 29 september 2023
Afbeelding over: Cursus valpreventie gefinancierd vanuit Heel Steenbergen Actief

Duofiets beschikbaar voor inwoners Steenbergen

Steenbergen, 5 juli 2023
Afbeelding over: Duofiets beschikbaar voor inwoners Steenbergen

Lokaal Preventieakkoord is een feit

Steenbergen, 23 mei 2023
Afbeelding over: Lokaal Preventieakkoord is een feit

Verhalenvertellers gezocht

Kom je ons helpen?
Afbeelding over: Verhalenvertellers gezocht

Uitreiking 'Beweeg Je Fit Wijzer'

13 oktober 2021
Afbeelding over: Uitreiking 'Beweeg Je Fit Wijzer'